Descriere
Mândria familiei căruia îi poartă numele, Luxardo Original Maraschino este încă produs conform rețetei stabilite de Girolamo Luxardo la înființarea distileriei în anul 1821. Procesul de manufacturare al acestei băuturi este unul laborios fiind alcătuit din 3 etape ce se întind pe o perioadă de câțiva ani. Initial cireșele marasca, crescute în propria livadă Girolamo Luxardo SpA, sunt lăsate la macerat într-un distilat neutru pentru minim 3 ani, împreună cu crenguțe și frunze de cireș. După acest proces de maturare licoarea obținută, împreună cu cireșele din ea, este distilată într-un alembic de cupru iar apoi filtrată. În urma acestui process de filtrare, distilatul este din nou pus în butoaie de frasin finlandez, unde mai rămâne la maturat pentru aproximativ 18 luni. La finalul acestei perioade de aproape 5 ani, distilatului îi este adăugat zahăr și redusă gradația alcoolică la 32% astfel obținându-se renumitul Luxardo Original Maraschino Liqueur. De culoare cristalină, aroma este tipică distilatului de vișin marasca, cu alcool puternic și nupțete prăjită, în timp ce gustul rezultă neted, dar ascuțit în același timp, cu indicii de ciocolată închisă, vanilie și marmeladă de portocale. Sticla verde înaltă cu capacul roșu este încă împletită manual în paie în cadrul companiei și seamănă cu sticlele Maraschino produse în Zara în primele zile, unde a fost plasată paie pentru a preveni deteriorarea în timpul transportului. Luxardo Maraschino Originale poate fi savurat în multe cocktail-uri clasice sau îngrijite ca băutură după cină. Este ideal și pentru fructe, cum ar fi căpșuni, ananas, portocale etc. sau ca aromă în cofetărie și înghețate. Când se recoltează cireșele Luxardo marasca la începutul fiecărei veri, acestea sunt puse în perfuzie alcoolică în cuve de lemn de zada, împreună cu unele frunze și ramuri ale acelorași copaci până la trei ani. Când sunt gata, atât lichidul, cât și părțile solide sunt distilate în nișele tradiționale din cupru, separând inima de capete și cozi. Doar inima distilatului este lăsată să se maturizeze în cuve de lemn de frasin. Ultimul proces constă în transformarea distilatului în lichior prin adăugarea unui sirop simplu de apă și zahăr care scade ABV la 32%.
De culoare cristalină, aroma este tipică distilatului de vișin marasca, cu alcool puternic și nupțete prăjită, în timp ce gustul rezultă neted, dar ascuțit în același timp, cu indicii de ciocolată închisă, vanilie și marmeladă de portocale. Sticla verde înaltă cu capacul roșu este încă împletită manual în paie în cadrul companiei și seamănă cu sticlele Maraschino produse în Zara în primele zile, unde a fost plasată paie pentru a preveni deteriorarea în timpul transportului. Luxardo Maraschino Originale poate fi savurat în multe cocktail-uri clasice sau îngrijite ca băutură după cină. Este ideal și pentru fructe, cum ar fi căpșuni, ananas, portocale etc. sau ca aromă în cofetărie și înghețate